Speel-  en logeerboerderij ‘De Zonnebloem’

 

Speel je met ons mee?

Over de boerderij
Er zijn verschillende dieren: kippen, eenden, ganzen, konijnen, cavia’s, varkentjes, schapen en paarden. We hebben een groentetuin. Er is een natuurpad dat over het landgoed loopt en uitkomt in het labyrint. Rond de boerderij liggen weilanden en bos. Ons landgoed grenst aan de beek.             
We kunnen gebruik maken van diverse speeltoestellen: glijbaan, wip, schommel, trampoline, zwembad. Bij slecht weer is er de mogelijkheid om in onze mooie nieuwe recreatieruimte te spelen.

Over de begeleiders
Gerhard te Voortwis is in 2003 gestart met de zorgboerderij en heeft  25 jaar onderwijservaring.  Hij volgde een tweejarige coachingopleiding en heeft studie gemaakt van autisme. Hij heeft  2 volwassen kinderen.
Anja Visseren heeft  sinds 1999 een psychotherapiepraktijk, waarin ze kinderen en volwassenen  begeleidt.  Ze is opgeleid op het gebied van o.a. lichaamswerk, innerlijk kind interventies en coaching.    Anja heeft twee vriendinnen met autistische kinderen en heeft een uitgebreide studie gemaakt van autisme. Ook heeft ze enige tijd kinderopvangwerk gedaan.
Gerhard en Anja wonen samen op de boerderij.
Hoe werken wij ?
We werken niet met een vast dagprogramma, wel hebben we oog voor rust en regelmaat. Wanneer de kinderen dat willen kunnen ze helpen met het verzorgen en knuffelen van de dieren. We hebben groepsactiviteiten en tevens is er aandacht voor het individuele kind.

Belangrijk voor ons is dat het kind lekker kan spelen en daarnaast in contact kan zijn met de natuur. We willen dat de kinderen zich op onze speel- en logeerboerderij zoveel mogelijk thuis  voelen.
De kinderen nemen zelf hun lunch mee.

Wie kunnen er op de boerderij terecht ?
- Kinderen met een autistische stoornis
- Kinderen met ADHD
- Kinderen met een verstandelijke beperking
- Leerlingen van het speciaal onderwijs
De leeftijd van de kinderen ligt tussen  5  en 16 jaar.
De kinderen hebben geen fysieke belemmering.

Welke zorg biedt de boerderij ?
- Dagbesteding / dagverzorging
- Logeeropvang in het weekend
Er is ook de mogelijkheid om  therapeutisch begeleid te worden door Anja. De ouder kan individueel of samen met het kind begeleid worden.  Dit wordt over het algemeen grotendeels vergoed door de zorgverzekeraar.

Mogelijke activiteiten
- Spelen
- Dieren verzorgen en knuffelen 
- Paardje rijden
- Bloemen plukken
- Eigen tuintje onderhouden
- Hout sprokkelen en vuurtje maken
- Stokbrood en pannenkoekjes bakken
- Chocolade fondue

- Creatief bezig zijn met o.a.
o Vrij tekenen en schilderen
o Therapeutisch tekenen en schilderen
o Boetseren
o Timmeren
- Wandelen  (in het bos,  weiland  of in het labyrint)

- Samen zingen en muziek maken
- Vlotten en hutten bouwen
- Spelen in het hooi
- Speurtocht maken
- Toneelstukjes bedenken en uitvoeren
- Er is veel ruimte voor de eigen ideeën en wensen van de kinderen.

Logeeropvang
Wij bieden op onze boerderij de mogelijkheid  voor uw kind om in het weekend te komen logeren.
Uw kind is op vrijdagmiddag vanaf 13.00  uur  welkom.  U kunt uw kind op zondagmiddag om 16.00 uur weer komen ophalen.
Vakantieopvang
Ouders van kinderen met autisme, ADHD of kinderen met een verstandelijke beperking hebben vaak weinig tijd voor zichzelf en de eventuele andere kinderen in het gezin. Om deze reden is er op onze zorgboerderij de mogelijkheid om kinderen in de vakantie overdag,  buiten de gebruikelijke dagopvang en logeeropvangdagen, op onze boerderij te brengen. 
Er is voor ouders ook de mogelijkheid om op de boerderij te kamperen en een deel van de zorg voor het kind aan ons uit te besteden.

Teambuilding tussen ouders en hun kind
Ter bevordering  van de band tussen ouders en kind, evt. ook tussen broers en zussen en het betreffende kind,  bieden wij een teambuilding programma aan. 
Er zijn meerdaagse trajecten voor ouders met hun kinderen mogelijk met  overnachting en een avondprogramma met kampvuur. Er is ook de mogelijkheid om op ons terrein te kamperen.
Dit programma bestaat uit een praktisch  en een theoretisch gedeelte. Bij het theoretische gedeelte krijgen ouders meer inzicht in de belevingswereld van het kind met autisme, ADHD of verstandelijke beperking. Tevens geven wij ook handreikingen en tips mee voor thuis zodat de opgedane kennis en ervaring in het dagelijks leven kan worden toegepast en geïntegreerd. Bij het praktische gedeelte worden ouders en kind door ons begeleid bij het ondernemen van activiteiten die het contact tussen ouder en kind verdiepen en wederzijds begrip bevorderen.


Openingstijden
Woensdagmiddag 13.00 - 17.00 uur ; Vrijdagmiddag  13.00 - 17.00 uur

Zaterdag 09.00 – 17.00 uur;  Zondag    09.00 – 16.00 uur                                

Financiën
De betaling van de dagverzorging gebeurt via een PGB (Persoons Gebonden Budget)  welke door de ouder(s) van het kind zelf aangevraagd moet worden.

Adresgegevens
Speel- en logeerboerderij   ‘De Zonnebloem’, De Slingeweg 14, 7115 AG  Winterswijk-Brinkheurne

tel.  0543 563355 / 06 23996667

email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
  

  

 
Copyright De Zonnebloem BNzo